Претраживање

Translate

Укупно приказа странице

ПоРтАл

ПоРтАл
Сазвежђе З

Дисиденти


(...)
(Трагом једне новинске вести)

Када смо то ми имали дисиденте?*Праве дисиденте?
    Већина наших дисидената је постала славна у систему против кога су се као борили. Док су другде дисиденте ликвидирали, наши су аванзовали. (Не један академик!)

_____________

       *   Дисидент (лат. dissident од dissidere што значи видети одвојено, по страни[1]) је отпадник, одметник, онај који се издваја у мишљењу од владајуће већине. Дисидент је противник државно—политичког система своје земље, онај који одбаци своју веру или напусти своју политичку партију.
Дисидентско деловање постало је посебно интересантно и значајно у 20. веку појавом тоталитарних режима: комунизмафашизманацизма. У тим системима поједини интелектуалци успевали су да нађу снаге и храбрости да тоталитарним режимима супротставе своје идеје и искажу их кроз најчешће уметност или директним обраћењем у јавности, колико је то уопште дисидентима било могуће. Својим деловањем у књижевности, сликарству, филмској, позоришној уметности и другим начинима јавног деловања они су обично критиковали тоталитарни режим и указивали на пут враћања у слободно друштво.
Често се дешавало да режим прогања своје дисиденте користећи различите облике репресије, а неретко је прибегавао и ликвидацији.  

ЛеЗ 0016030
Нема коментара:

Постави коментар