ОСИМ таксе од 5.000 динара, коју ће грађани морати да плате да би озаконили објекат до 100 квадратних метара, биће им потребно још најмање 22.000 динара за извештај о затеченом стању са елаборатом геодетских радова. Цена овог документа "расте" са квадратуром објекта, али зависи и од локације на којој се налази, као и од пројектног бироа који се прихвати посла. 
Извештај подразумева излазак на терен тима инжењера, који чине архитекта, геометар, електроинжењер, који својим потписима доказују да је објекат функционалан и безбедан за становање.
- Део посла који би требало да уради инжењер коштаће минимум 12.000 динара, а још толико ће вероватно наплаћивати и геометри који праве снимак затеченог стања - каже Методије Конески, из пројектног бироа у Нишу. - Причало се да ће извештај коштати око 9.000 динара, али мислим да то није могуће направити за толико пара. Тај посао је сложен и потребно је четири до пет дана да се заврши. Мора се изаћи на терен, премерити и нацртати, а израда укључује више стручњака. Верујем да ће цена по квадрату бити од једног до два евра, али ће зависити и од величине објекта и локације на којој се налази. Јер, и ако је објекат од само 40 квадрата за њега је потребно урадити исти посао као и за три пута већи. Зато извештај сигурно неће бити могуће направити за 4.000 или 5.000 динара.
У геодетским канцеларијама у Београду кажу да ће снимак који је неопходни део извештаја, наплаћивати од 10.000 до 16.000 динара.
- Доста се спекулише око цене озакоњења и надлежни настоје да она буде што нижа - каже геометар. - То зависи од величине објекта и места, јер не кошта исто ако се налази у близини бироа и на 50 километара, у неком удаљеном месту.
Да би саставили извештај, приликом изласка на терен, геометар израђује геодетски снимак, док архитекта потврђује да објекат није склон рушењу и да нема озбиљних недостатака у изградњи. Уколико прикључак за струју није легалан мора се ангажовати електроинжењер који проверава исправност инсталација. Поступак траје од пет до десет дана, након чега се добија комплетан извештај потребан за озакоњење.
МИНИСТАРСТВО: ПРОВЕРИТЕ ЦЕНЕ
ГРАЂАНИМА се препоручује да на неколико места провере колико ће их коштати израда овог документа - саветују у Министарству грађевине. - У сарадњи са Привредном комором Србије, затражићемо од пројектантских кућа и предузетника да се укључе у процес озакоњења тако што ће омогућити што повољније цене за издавање овог извештаја. Уколико се постигне договор, на сајту Министарства биће објављене адресе пројектних бироа који су спремни да по повољним ценама издају извештај о затеченом стању.